Je bent hier:

Politie mag niet vragen of u gedronken hebt

Bekijk meer video's van Het Nieuws op nieuws.vtm.be

“Hebt u iets gedronken?” Het is de klassieke vraag die je nu vaak voorgeschoteld krijgt bij een alcoholcontrole. Maar eigenlijk mag de politie dat niet meer vragen, door de Salduzwetgeving. Die moet garanderen dat je als verdachte altijd het recht hebt om te zwijgen.

Sinds 2012 is de Salduzwetgeving van kracht. Die zegt dat iedere verdachte het recht heeft om te zwijgen zolang hij geen beroep heeft kunnen doen op een advocaat en zijn rechten voorgelezen zijn. In principe is iemand die een alcoholcontrole ondergaat ook een verdachte. Als er dan al een vraag gesteld wordt, zoals “hebt u al gedronken”, wordt de bestuurder in een bepaalde richting gestuurd. Zo’n vraag kan dan ook gezien worden als een eerste verhoor.

De vraag of u gedronken hebt lijkt banaal, maar kan dus wel degelijk juridische gevolgen hebben. Na een positieve alcoholcontrole zou je de vraag als juridisch element in de strijd kunnen gooien, om een veroordeling te voorkomen. Een boodschap die agenten in opleiding nu zelfs al meekrijgen, om te voorkomen dat ze die vraag nog zouden stellen.

Made by Comsa!