Je bent hier:

Bedrijfsleider voor rechter omdat arbeider bijna zijn duim verloor

Twee oprichters van een Werviks bedrijf in ventilatie staan in de rechtbank van Ieper terecht voor een zwaar arbeidsongeval waarbij een van de personeelsleden bijna zijn duim verloor. Slachtoffer Marc T. (49) uit Lo-Reninge kwam op 15 december 2011 bij het verzagen van aluminium met zijn duim in de machine terecht. ‘We vragen een morele schadevergoeding voor het leed. Deels omdat het te zwaar werd voor hem: fysiek, maar ook mentaal’, zegt advocaat Thomas Bailleul.

Volgens de arbeidsauditeur was het ongeval het gevolg van een opeenstapeling aan inbreuken. ‘De bewegende en snijdende delen waren niet afgeschermd, nergens waren er veiligheidsinstructies te zien en er was geen risicoanalyse uitgevoerd.’ Hij trok even later nog harder van leer. ‘Dit is het resultaat van winstbejag bovenaan te plaatsen. Het bedrijf had zelfs geen verzekering.’ De huidige directeur erkende dat de bedrijfscultuur in die periode allesbehalve was. ‘Mijn medevennoot van jaren stapte nadien op en de andere die de zaak waarnam, heb ik ontslagen. Hij was mijn schoonbroer, maar door zijn komst is het verkeerd beginnen lopen.’

‘Ik zal alles op mijn schouders nemen voor deze fout, maar weet dat ik nu een volledig nieuwe weg ben ingeslagen. Met gecertifieerde machines, met een preventieadviseur. Ik vraag dan ook de gunst van de opschorting.’ De tweede beklaagde liet verstek gaan. Vonnis op 22 juni.

Meer info: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150609_01723010

Made by Comsa!