Je bent hier:

"Stier is nu meer een huisdier"

Landbouwer Koen Demonie uit Westrozebeke eist in de rechtbank 3.250 euro terug, omdat zijn aangekochte dekstier zijn werk "langs de verkeerde kant doet" en zich zo niet voorplant. De verkoper is een veehandelaar uit Slijpe. "Nu is die stier meer een huisdier voor me", zucht de boer.

Koen Demonie kocht in mei vorig jaar een dekstier bij een veehandelaar uit Slijpe bij Middelkerke. De man telde hiervoor 3.250 euro neer en bracht het rund over naar zijn weide langs de Meiboomstraat in Westrozebeke. De taak voor de stier: zich voortplanten met de koeien daar. "Op het eerste zicht leek er niets verkeerd met de stier. Bij het transport had hij zijn poot wat verwond, en dus dacht ik dat de stier nog wat moest loskomen. Bovendien kijk ik niet de hele dag naar mijn koeienweide en kun je pas na twee maanden vaststellen of een koe drachtig is", zegt Koen. Toen de stier na enkele maanden nog steeds niet voor nakomelingen had gezorgd, ging Koen samen met een veearts op de loer liggen om de 'bedprestaties' van zijn prijsbeest te observeren.


Zoals een auto
"Groot was mijn verbazing toen ik zag hoe de stier niet langs achteren maar langs voren mijn koe besprong. Dat kon ik niet zo laten, natuurlijk."

Koen stapte naar advocaat Thomas Bailleul, die de stier tot de Kopspringer doopte en een rechtszaak aanspande tegen de veehandelaar uit Slijpe. "Ik beroep me op het feit dat er een verborgen gebrek is vastgesteld bij een aankoop", pleitte meester Bailleul woensdag in de Brugse burgerlijke rechtbank.



"We eisen dan ook de 3.250 euro aankoopprijs terug, net als 8 euro per dag dat de stier bij mijn cliënt verblijft (na een jaar is dat al zo'n 2.900 euro, red.). Vergelijk het met een auto die wordt aangekocht en niet rijdt."


Gehecht
Volgens de veehandelaar vond de stier voor de verkoop wél de juiste weg naar de vrouwelijke runderen. "Er is een foto waarbij de stier verkeerd springt, maar dat bewijst absoluut niet dat dit voortdurend het geval is. Daarbij is de redelijke termijn om een gebrek vast te stellen overschreden. Er zitten vijf maanden tussen de aankoop en de klacht", pleitte meester Isabelle Jaques. "Het dier heeft nog steeds voor geen enkel kalf gezorgd. Dat is toch voldoende bewijs?", counterde meester Bailleul. "Het gebrek kan niet betwist worden. De vordering is trouwens zeker tijdig. Het duurt al enkele maanden om vast te stellen of een koe al dan niet drachtig is. We hebben ons dus zeker aan de redelijke termijn gehouden. Voor mij mag er gerust een expert komen kijken, dan zetten we de stier bij de koeien en wachten we tot het dier wat doet." De rechter ging daar niet op in en vonnist in de zaak op 28 mei. "De Kopspringer is nu eigenlijk gewoon een huisdier geworden", lacht Koen Demonie ietwat groen. "Ik hou hem weg bij mijn koeien, het heeft toch geen zin. Ik ben er zelfs al wat gehecht aan geworden, maar als de rechter me gelijk geeft, moet hij terug naar de veehandelaar. Dan zal hij wellicht geslacht worden. Ondertussen heb ik een andere stier die wel mijn koeien bevrucht. Ik kan niet blijven stilzitten natuurlijk."

Meer info: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-staden/-stier-is-nu-meer-een-huisdier-a1871859/ en http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.30934

Made by Comsa!