Je bent hier:

12 maanden is niet hetzelfde als 1 jaar

Een jaar is niet hetzelfde als twaalf maanden, althans niet in juridische termen. Een politierechter in Brugge maakte die fout en een hardrijder heeft dat handig uitgespeeld om niet naar de cel te moeten, zo vernam VTM NIEUWS.  De rechter gaf hem een jaar celstraf, 365 dagen dus, terwijl de maximumstraf 12 maanden is, wat juridisch gelijk staat aan 360 dagen.

De man was tegen 168 kilometer per uur geflitst op de snelweg. Hij reed met een bedrijfswagen, maar heeft nooit willen toegeven dat hij zelf achter het stuur zat. Daarom riskeerde hij een celstraf van maximaal twaalf maanden, maar zowel de politierechter, als de rechter in beroep veroordeelden de man tot een jaar effectief. Daarom stapte de man naar het Hof van Cassatie, dat niets anders kon dan het arrest nietig verklaren.

De zaak moest dus opnieuw behandeld worden, maar verkeersinbreuken verjaren snel en dat was ook hier intussen het geval: vandaag moest de zaak opnieuw behandeld worden, maar de rechter kon niets anders dan de zaak nietig verklaren, waardoor de snelheidsduivel dus ongestraft blijft.

Bekijk meer video's van Het Nieuws op nieuws.vtm.be

Made by Comsa!